Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Kulübü









Kulübün kısa tarihçesi

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Kulübü 02.12.2020 tarihinde adını aldığı Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü öğretim kadrosu ve gönüllü öğrencilerinin destekleri ve gayretleri neticesinde kurulmuştur.

Bilimsel çalışma ve araştırma faaliyetleri nelerdir?

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Kulübü' nün çalışma alanı Türk dilleri ve tarihleri üzerinedir. Genel Türkoloji bağlamında az nüfuslu Türk topluluklarından geniş yüzölçümlerine ve kalabalık nüfuslara sahip Türk topluluklarına kadar dar ve geniş kapsamlarda araştırmalar gerçekleştiren ve günden güne ilerleyen bir kulüptür.

Kulüp başkanı ve yönetim kurulu üyeleri

Kadir Yücel Yönetim Kurulu Üyesi (Kulüp Başkanı)
Burak Can Asit Yönetim Kurulu Üyesi (Başkan Yardımcısı)
Yunus Emre Bal Yönetim Kurulu Üyesi (Sayman)
Merve Pilgir Yönetim Kurulu Üyesi (Yazman)
Yiğit Aydınoğlu Yönetim Kurulu Üyesi
Yusuf Filiz Yönetim Kurulu Yedek Üyesi
Ayşenur Kurel Yönetim Kurulu Yedek Üyesi
Yaren Merve Çolak Yönetim Kurulu Yedek Üyesi


Kulübün vizyon ve misyonu

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Kulübü’nün vizyon ve misyonları minvalinde belirlediği amaçlar şu şekildedir: 
1) Öğrencilerin fakülte, kampüs ve üniversite içinde Türk dillerini; edebiyatları ve tarihleri ekseninde tanıması, bilgi, fikir sahibi olmasını ve ayrıca bunları diğer öğrenciler ve insanlara tanıtmalarında rol oynamak, bu amaçla üniversite içinde ve dışında çeşitli etkinlikler yapmak. 
2) Öğrencilerin günümüzdeki ve tarihteki Türkleri başta dil bilim olmak üzere diğer bilimlerle araştırmak üzere merak ve ilgilerinin artmasına yardımcı olmak. 
3) Diğer Türk halklarıyla aralarındaki ortak mirasa sahip çıkma fırsatı sunmak. 
4) Öğrencilerin öğrenme süreçlerinde fikir istişareleri yapabileceği ve bunun sonucunda özgüven kazanarak sosyalleşip aktif roller oynayabilecekleri ortamlar oluşturmak. 
5) Üniversitede fakülteler ve kampüsler arası, şehrimizde üniversitelerarası, ülke çapında şehirlerarası dünya çapında ise uluslararası işbirliği, müşterek çalışma zeminleri oluşturmak. 
6) Öğrencilerin kişisel gelişimlerine yararda bulunup katkı sağlamak. 
7) Katılımcıların Türk dünyasını; akademik anlamda siyasal, ekonomik, kültürel ve sanatsal konularda farkındalıklarının artmasına yardımcı olmak. 
8) Rektörlük, ÖKM ve SKS’ nin izni ile okul içinde ve dışında açık oturum, sempozyum, panel, münazara, resim sergisi, fotoğraf sergisi, müzik ve şiir dinletisi, tiyatro ve sinema gösterisi, ulusal ve uluslararası çapta kültürel, tarihi ve turistik geziler düzenlemek. 
9) ) Rektörlük, ÖKM ve SKS’ nin izni ile okul içinde ve dışında üniversiteler, devlet kurumları, belediyeler, STK’lar, vakıflar, dernekler, kamu ve tüzel kişilikleri ile müşterek çalışma zemini oluşturmak.

Kişisel gelişime dayalı ne tür faaliyetler yapılıyor?

En başta ana kaynaklardan öneriler ve paylaşımların dışında Türkiye dışındaki Türkologların ve çalışmalarının Türkiye'deki Türkoloji cemiyetleri ve araştırmanları tarafından tanınırlığını artırmaya yönelik, teşvik edici misafir bilim insanlarını kulübümüzde ağırlamaktayız. Bununla birlikte sadece Türk dilleriyle sınırlı kalmayıp Türkçeye etki etmiş diğer tarihî ve çağdaş dillerin uzmanları tarafından yayınlar, toplantılar gerçekleştirmekteyiz.

   
Gelecekte yapmayı planladığı program ve faaliyet alanları ?

Az bilinen Türk topluluklarına dikkat çekecek paylaşımlarda ve çalışmalarda bulunmak. Çağdaş Türk lehçelerinin Türk topluluklarındaki yeri ve birbirleriyle olan ilişkilerine dair projelere imza atmak. Türkiyede bulunan Türk dünyası konsolosluklarında toplantılar gerçekleştirmek.

   



Üyelerine yönelik düzenli olarak yapılan eğitimler?

Kendi bölümümüz öğretim üyelerinin yanında diğer Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Türk dili ve Edebiyatı bölümlerindeki öğretim üyeleriyle olan desteklerin getirdiği görüşmeler sonucunda şu anda ve ilerde fakülte içi ve dışı derslerimiz oluyor/olacak.

   
Üyelerine yurtdışı eğitim desteği ve rehberlik yardımı ?

Kesinlikle bu konuya önem veriyoruz. Tataristandaki Kazan Devlet Üniversitesi ve Kazakistandaki Al-Farabi Üniversitesi, Ahmet Yesevi Üniversitesi gibi eğitim kurumlarıyla bağlantılarımız kuvvetli olup lisans sonrası eğitim için öneriler ve öğrencilerimizin akıllarındaki muğlaklığı kaldıracak çözümlemeler üretmeye çabalayıp kolaylıklar sağlamayı mühim görüyoruz.

Kulübü diğer kulüplerden ayıran özellikler ?

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Kulübü, Türk dünyasına ve genel dünya dilleri kültürleri ve literatürlerine ilgi duyan tüm öğrenciler için merkezî bir yer teşkil etmektedir. Bunun sebebi Türk kültürünün uçsuz bucaksız olmasından kaynaklanmaktadır. Tarihe, coğrafyaya, dil bilime, edebiyata ve bilimsel metodlara ilgi duyan herkesin kendine fayda çıkarabileceği; her türden sosyal bilimlerin odak noktası olan bir kulüptür.

Farklı kulüplerle ortak düzenlenen eğitim faaliyetleri?

Azerbaycan-Türkiye Kardeşlik ve Dayanışma Topluluğu, Bağımlılıkla Mücadele Kulübü, Çağdaş Türk Politikaları Kulübü, Farsça Kultür Topluluğu, Hür Hukuk Kulübü, Tarih Topluluğu, Türkçe Yaşam Kulübü, Türk Dünyası İktisadi Araştırmalar Kulübü, Türk İslam Medeniyeti Araştırmaları Kulübü, Türk Tarihi ve Sanatları Kulübü, Türk Tarih Kulübü gibi kulüplerle birlikte ''Doğu Türkistan Dosyası'' adında bir çalışmaya imza attık. Bu tarz disiplinlerin bulunduğu kulüplerarası projeler ortaya koymaya devam edeceğiz.

Geçmişten günümüze danışmanları ve kulüp başkanları?

Evet tutuluyor. Kulübümüz yeni olduğu için süreci muhafaza edecek belgelere ve dokümantasyona sahibiz.

Sosyal medya hesapları

Facebook: https://www.facebook.com/iuctlek
Instagram: https://www.instagram.com/iuctlek/
Twitter: https://twitter.com/i_cagdas
Mail: iuctlek@gmail.com

Sayfa Hazırlanıyor...