Doğu Dilleri ve Edebiyatları Topluluğu














Kulübün kısa tarihçesi

Kulübümüz 2009 yılında kurucu başkanımız Selçuk Öztürk tarafından kurulmuştur. Ardından sırasıyla Firdevs Çelik, Yeliz Arslan, Deniz Abay ve Emine Cuci başkanlık görevini üstlenmişlerdir. Şu an Tuğba Duran kulüp başkanlığı görevini sürdürmektedir.

Kulübün vizyon ve misyonu

MİSYONUMUZ:Fakültemizin Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümlerini tanıtmak, ayrıca bu bölümlerde öğrenim gören öğrencilerin veya Doğu dillerine, edebiyatlarına ve kültürlerine ilgi duyan çeşitli bölümlerden öğrencilerin aralarında iletişim ve etkileşim kurulması amacı ile bilimsel, kültürel, sosyal çalışmalar ve çeşitli etkinlikler düzenlemektir. VİZYONUMUZ:Topluma yetkin ve yetenekli bireylerin yetişmesine katkıda bulunmak, bu amaçla Ortadoğu, Kuzey Afrika Ülkeleri ile Uzak Doğu ülkeleri ve bu ülkelerdeki çeşitli üniversiteler arasında iş birliğini sağlamaktır.

Kişisel gelişime dayalı ne tür faaliyetler yapılıyor?

Etkinliklerimizin tamamı kişisel ve akademik gelişime katkı sağlayacak niteliktedir.

Gelecekte yapmayı planladığı program ve faaliyetler?

GELECEK FAALİYET PLANLARIMIZ: Öğrenci Sempozyumu, Doğu Dilleri Zirvesi, Dil-Edebiyat Seminerleri, Yabancı Dil Eğitim Kursları, Okur-Yazar Söyleşileri, Edebi Metin Okumaları, Öğrenci Kampı, Kitap Tahlilleri, Simültane ve Ardıl Çeviri Kursu, Canlı Yayınlar, Özel Gün Kutlamaları…

Üyelere yönelik düzenli olarak yapılan eğitimler?

Eğitimlerimizi talep ve ihtiyaca göre düzenliyoruz. Eğitmenlerimizin hepsi gönüllü çalışmaktadır. Üniversitemiz Dil Merkezi ile birlikte düzenledğimiz YDS kursu hariç diğer tüm kurslarımız ücretsiz devam etmektedir. Bu kurslarımızda öğrencilere materyal desteğini gönüllü sponsorlardan temin ediyoruz. Yüzyüze Kurslarımızın birçoğunda sınıf, ekipman ve teknik deteği İÜ FAMER (Farabi Uygulama ve Araştırma Merkez) sağlamaktadır.

Üyelere yurtdışı eğitim desteği ve rehberlik yardımı?

Öğrencilerimize, yaz kursları gibi yurt dışında faydalanacakları çeşitli eğitim merkezlerini tanıtım için yurt dışı tanıtım seminerleri düzenlemektedir. Ayrıca kulübümüz İÜ Famer’in düzenlediği ve rehberlik ettiği yurt dışı yaz kurslarına da katkı sağlamaktadır.

Kulübü diğer kulüplerden ayıran özellikler?

Kulübümüzü diğer kulüplerden ayıran en önemli özelliği; bir öğrenci kulübü olmasına ve üyelerinin hepsi lisans seviyesinde öğrenciler olmasına rağmen, çalışmalarının çok büyük bir kısmını akademik alanda sürdürmesidir. Kulübümüz etkinliklerini her zaman ihtiyaç ve talep unsurlarına göre düzenlese ve zaman zaman üyelerimizin sosyal hayatına da destek sağlamak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlese de, yine de kulüp çalışmalarımızın en büyük kısmını akademik faaliyetler oluşturmaktadır.

Farklı kulüplerle ortak düzenlenen eğitim faaliyetleri?

Örneğin Türk Dili ve Edebiyatı bölümü ile Düşünce Konuşmaları Serisi’nde birlikte çalışmış ve ‘’Etle Tırnak: Dil ve Edebiyat’’ atlı etkinliğimizde Doç. Dr. Mehmet Samsakçı’yı konuk etmiştik.

Geçmişten günümüze danışmanlar ve kulüp başkanları?

Kulüp başkanlarımız sırasıyla yukarıda belirtilmiştir. Kulüp danışman hocamız kuruluştan bugüne en uzun sürede Prof. Dr. Abdullah Kızılcık’tır.

Kulübün dijital arşivi

Tüm materyal, form ve belgelerimizi Google Drive hesabımızda depoluyoruz.

Üyelerin aidiyet duygusunu artırmak için çalışmalar?

Bu tür ürünleri daha önce kullanmadık. Kulübümüz gücünü üyelerinin diğerkamlıklarından almaktadır. Gönüllü olarak görev alan ve bunun güzel geri dönüşlerine şahit olan öğrencilerin kulübümüze olan aidiyet duygusu artmaktadır. Bu aidiyet duygusunu çeşitli nesneler ve maddiyat yerine, maneviyat ve gönül bağı ile pekiştiriyoruz.

Sosyal medya hesapları

Instagram/Twitter/Facebook: @iudodet
YouTube: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Topluluğu