HADO Sporu Edebiyat Fakültesin'de

İstanbul Üniversitesi (İ.Ü.) Edebiyat Fakültesi Dilbilim Kulübü tarafından 8-9-10 Mart tarihlerinde Edebiyat Fakültesi Şeref Holü’nde öğrenci kulüpleri arasında 'HADO Turnuvası' düzenlenecek. İlk kez HADO sporu ile ilgili Üniversite'de etkinlik gerçekleşecek.

Etkinliğin ilk iki gününde (8-9 Mart) İ.Ü. Edebiyat Fakültesi öğrencileri HADO’yu deneyimleme fırsatı bulacak. 10 Mart tarihinde ise düzenlenecek turnuvada öğrenciler kurdukları 3 oyuncudan oluşan takımları ile mücadele edecekler. Turnuva formatı ve fikstür katılan takımların sayısına göre düzenlenecektir.

Edebiyat Fakültesine bağlı 38 öğrenci kulübü bulunmaktadır. Bu kulüpler tarafından kurulacak 5'er kişilik takımlar kurup listelerini Dilbilimi Kulübü'ne verilecektir.

HADO Nedir?

 HADO, özünde çocukken hepimizin oynadığı yakar top oyununun temelleri üzerine kurulmuş, teknolojik ekipmanlar ile oynanan yeni nesil bir Teknospordur. HADO’da amaç 3 er kişiden oluşan 2 takımın oyun kuralları içinde yakar topta olan aynı mantıkta rakibi vurmak ve aynı anda rakibin atışlarından kaçmaktır. Yakar topta oyun tek topla oynanırken burada sınırsız top atma hakkına sahipsiniz. Ortamda bu kadar dijital toplar varken, 80 saniyelik oyun süresinde çok hareket edilen bir Teknospor haline geliyor. Oyun içeriğinde takım oyununun, stratejinin ve konsantrasyonun üst seviyede olması HADO’yu gerçekten geleceğin sporu olarak bilinmesini sağlamaktadır.

 E-spor ile nasıl ilişkilendirebilirsiniz ve sporda kendini nasıl konumlandırıyor?

 Geleneksel sporlara göre teknolojik ekipmanlar aracılığı ile oynandığı için E-spor kavramına çok yakın gözükmekle beraber, aslında futbol, basketbol, voleyboldan -aktif oyun açısından- farkı yok. Fiziksel aktivitenin ön planda olduğu teknolojik ekipmanlar ile yapılan bir spordur.

 TESFED-HADO İş Birliği

 GELECEĞİN SPORU HADO‘nun; cinsiyet ve yaş ayrımı yapmadan Türkiye’de yayılması için atılan temel adımlardan bir tanesi de Gençlik ve Spor Bakanlığı aracılığı ile ülkemizin spor ekosistemine dahil olmasıdır. Bu amaçla da Türkiye E-Spor Federasyonu bünyesinde 18.06.2020 tarihinde bir protokol imza altına alınmıştır. Bu protokole istinaden HADO, Spor Bakanlığı himayesinde TESFED’e bağlı bir branş sporu olarak tanınmıştır.

 Bilim, Teknoloji ve Spor İlişkisi

 Teknoloji, geleneksel sporların içerisinde özellikle istatistiksel veriler toplamak için kullanılmakta. HADO ise sporu başka bir seviyeye taşıyor. Burada fiziksel aktivitenin tüm çeşitlerini yorumlayıp basit bir şekilde skor ve puana dönüştürüp olabildiğince taraflar arasında hakeme ihtiyaç duymadan teknolojik imkanlar kullanılarak temiz bir oyun imkânı sunuyor. Aslında gençlerimize fiziksel hareketliliği geri getirmek gibi önemli bir misyonu var. Kapalı alanlarda teknolojiden uzaklaşmadan teknolojinin son imkanlarını kullanarak yaş ve cinsiyet ayrımı yapmadan tekrar herkesin beraber keyifli vakit geçirebileceği bir spor olarak değerlendirmek gerekir.

HADO TÜRKİYE AVRUPA ŞAMPİYONU…

Maddeler halinde özetlemek gerekirse;

HADO Nedir?

  • HADO, basit bir şekilde; ‘Yakan Top’ ya da ‘Yakar Top’ olarak da bilinen oyunun arttırılmış gerçeklikle oynanan versiyonu olarak da tanımlanabilmektedir.
  • HADO, diğer sanal oyunlardan farklı olarak hali hazırda 6 farklı ülkede beden eğitimi derslerinde bir sanal spor branşı olarak yer almaktadır.

Geleceğin Sporu HADO’nun Espor’dan Farkı Nedir?

  • HADO, diğer Espor branşlarından farklı olarak oyuncularına hareket imkânı sağlamaktadır.
  • E-sporun üst bir çatı olarak değerlendirildiği ülkemizde HADO; bilgisayar başında oyun oynama mottosundan farklı olarak, oyuncularını geleceğin teknolojisi ile tanıştırırken aynı zamanda hareket etmelerine olanak yaratmaktadır.
  • HADO; Espor ile ilgili endişeleri bulunan ailelere fiziksel aktivite sağlaması nedeniyle farklı bir seçenek sunmaktadır.

öğrencileri HADO’yu deneyimleme fırsatı bulacak. 10 Mart tarihinde ise düzenlenecek turnuvada öğrenciler kurdukları 3 oyuncudan oluşan takımları ile mücadele edecekler. Turnuva formatı ve fikstür katılan takımların sayısına göre düzenlenecektir.






Galeri