“Türkçeye Dair” Adlı Webinar Buluşmaları Sonlandı

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Topluluğu (DODET) tarafından düzenlenen “Türkçeye Dair” adlı webinar buluşmaları sonlandı. 
İlki Edebiyat Fakültesi Youtube kanalından 8 Mayıs Cumartesi günü saat 21.00’de canlı olarak yayınlanan programa, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi ve DODET Danışmanı Prof. Dr. Abdullah Kızılcık konuşmacı olarak katıldı.

Webinar Buluşmaları’nın ilkinde İ.Ü Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü öğrencisi Esra Bozdemir “Türkçeye Genel Bir Bakış: Ağız-Lehçe-Şive” konulu sunumunu gerçekleştirdi. 

Sonraki canlı yayın programları, Doğu Dilleri ve Edebiyatları Youtube kanalından devam etti. Altı hafta süren Webinar Buluşmaları’nın ikinci yayınında “Türkçe ve Lehçeleri” hususu ele alındı. Türkçeye Dair programının üçüncü yayınında İ.Ü Edebiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisi Numan Aytaş “Geçmişten Günümüze Türkçe” konu başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. 

Takip eden hafta Arap Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisi Emine Cuci “Türkçenin Arapça ile İlişkisi” hususunu ele almıştı. Programın beşinci yayınında ise Fars Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisi “Türkçenin Farsça ile İlişkisi” konu başlığı altında sunum yaptı. 

Türkçeye Dair programın son yayınında ise “Türkçenin Urduca ile İlişkisi” konusunu Urdu Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında yüksek lisans öğrencisi Zeynep Altınköprü; Türkçenin Hintçe ile İlişkisi konusunu ise İ.Ü Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü doktora programı öğrencisi Syed Abdullah Shah Nawaz ele aldı. 

Türkçeye Dair programının koordinatörü Esra Bozdemir, kapanış programında DODET tarafından 10 farklı dilde düzenlenen kurslarda, eğitim alan kursiyerlerin öğrenmekte oldukları yabancı dillerin yanı sıra Türkçenin sırlarını ve önemli hususlarını öğrenmelerini önemsediklerini söyledi.


''Bir yabancı dil öğrenirken de kendi ana dilimizi en iyi derece bilmemiz gerektiği kanaatindeyim” 

“Bir yabancı dil öğrenirken ana dilimizi en iyi derece bilmemiz gerektiği kanaatindeyim” diyen Bozdemir, sözlerini şöyle tamamladı:
“Programda Türkçenin diğer dillerle ilişkisini ele alarak ortak ve farklı yönlerini sizlere göstermeye çalıştık. Ve bu sayede bu dilleri öğrenen öğrencilere fayda sağlamış olup öğrenmek isteyen seyircilerimize de bir kapı aralamış olduk. Türkçeye Dair programının hedeflerinden bir diğeri ise biz öğrencilerin aldığımız eğitim çerçevesinde öğrendiklerimizi süzgeçten geçirip kursiyerlerimizin ve programa iştirak eden değerli izleyicilerimizin bu hususlar hakkında bilgi sahibi olmasıydı. Bir yabancı dil öğrenirken de kendi ana dilimizi en iyi derece bilmemiz gerektiği kanaatindeyim.” 

Arka planda emeği geçen ve program dahilinde sunum yapanlara teşekkür eden Bozdemir, Türkçeye Dair programının kulüp olarak bu yıl düzenledikleri bir çok etkinlikten yalnız biri olduğunun önemine işaret ederek, gelecek dönemlerde Türkçeye Dair programı kapsamında Türkçenin diğer dillerle ilişkisini konu edeceklerini ifade etti.


Galeri